6. Full de ruta de WordPress 6.5

·

Comencen els primers moviments per al llançament de WordPress 6.5, i les principals novetats que incorporarà.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, sóc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Podcast, en el resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 4 al 10 de desembre de 2023.

Comencem amb WordPress 6.4.2, una actualització de seguretat i manteniment de WordPress que principalment corregeix una possible vulnerabilitat i que afectaria principalment la suma d’extensions i WordPress Multisite. Aquesta actualització només s’aplica a WordPress 6.4, i no a les versions anteriors.

I sobre el llançament de WordPress 6.4, ja tenim el resum en la retrospectiva, que destaca suggeriments per a futures versions, com mantenir la llista de desitjos de la comunitat, formar equips de llançament durant el cicle anterior per a una millor coordinació, i realitzar publicacions de blog per a cada nova característica o canvi important.

També es proposa afegir llançaments menors entre els majors, enfocar igualment en corregir errors antics i en noves característiques, i dedicar sessions en el Core per provar llançaments.

Els participants van expressar que seguir el cicle de desenvolupament com a nous contribuents és desafiador. Es planegen programes de mentoratge de contribuents de WordPress per coincidir amb llançaments majors, proporcionant documentació i suport. El cicle de desenvolupament més curt es va sentir precipitat pel desenvolupament i prova de característiques, per la qual cosa es proposa una fulla de ruta més estesa per al 2024.

I encarant el futur, Gutenberg 17.2 ja ha aterrat i ho fa amb algunes funcionalitats interessants, com la possibilitat d’arrossegar tot un bloc o plantilla a la capçalera o peu del document, o una millora en l’aparició de la barra d’eines en el mode sense distraccions.

I, atenció als correus electrònics, perquè, com ja ha passat sempre en el món informàtic, quan una eina es fa popular, comencen els ciberatacs. I en aquest cas està passant amb uns correus electrònics que suposadament arriben de l’equip de seguretat de WordPress.

Recorda que tots els missatges que s’envien han d’estar en correus signats digitalment, i que trobaràs tots els missatges als blog dels equips WordPress.

Tot i això, sense cap mena de dubte, l’anunci més interessant és la fulla de ruta de WordPress 6.5, amb el llançament previst per al 26 de març de 2024.

Què podrem esperar d’aquesta nova versió? Doncs la llista no és curta:

  • Gestió completa de tipografies des de la Biblioteca de Fonts.
  • Suport als temes clàssics de les Eines d’Aparença.
  • Històric de Canvis molt més detallat i visual, incloent la revisió de plantilles i parts de plantilles.
  • La Interactivity API
  • La Custom Field API
  • La compatibilitat de PHP serà un assumpte important.
  • El Rollback per a les extensions i els temes ajudarà en cas d’errors en les actualitzacions.

L’equip de Core ha anunciat que la versió mínima de MySQL passarà de la versió 5.0 a la 5.5 quan arribi WordPress 6.5.

Tot i que no és l’únic anunci. Una proposta que ja es venia comentant des del mateix llançament del tema Twenty Twenty-Four és la de crear un equip de treball dels temes per defecte de WordPress.

I és que mantenir tots els temes, des del Twenty Ten, fins al Twenty Twenty-Four requereix molt temps, molta dedicació i molta compatibilitat perquè funcioni amb totes les versions de WordPress. I és que hi ha més de 400 tiquets relacionats amb els temes, amb petites o grans millores que no es poden dur a terme per la dedicació a avançar en el propi desenvolupament de WordPress.

Al Blog de Desenvolupadors s’ha publicat un tutorial en el qual s’explica com crear un tema de blocs des de zero, tal com es feia amb Underscores per als temes clàssics.

I és que l’extensió, Create Block Theme parteix de la mateixa base, a més que es va actualitzant amb freqüència per incloure les noves funcionalitats de WordPress i Gutenberg. Gràcies a això, i sense coneixements de codi, pots clonar un tema, afegir estils, reescriure els estils globals o crear un tema fill o un tema buit.

L’equip de Disseny ha presentat diverses propostes, com la millora de l’arrossegament d’imatges a l’Editor; això ja era possible, però ara permet que es mogui a una part concreta d’un bloc, podent afegir imatges dins de la capçalera a mode d’icona, per exemple.

Un altre dels canvis està en els lightbox, que podrien permetre peu de foto; la millora dels icones socials; la simplificació del menú de navegació i la ruta de navegació; o establir una única mida de botons a la barra d’eines. Un canvi que ja s’estava treballant és el llistat de dades, per exemple, el llistat d’entrades, pàgines o mitjans, que es treballa en mode graella i no llista, fent focus a l’element visual destacat.

L’equip de Meta ha anunciat la possibilitat d’activar la previsualització d’extensions des del Panell Avançat i l’ús del fitxer blueprint.json.

L’equip de Formació ha anunciat l’inici de l’ús de YouTube com a proveïdor de vídeos i no el de WordPress TV, tot i que els vídeos estaran en ambdues plataformes.

Això farà que els vídeos s’incrustin directament des de YouTube el que permetrà una millor accessibilitat al vídeo, subtítols automàtics, millors dades d’anàlisi i, possiblement, una major visibilitat dels cursos de formació.

Sembla que finalment BuddyPress llançarà la seva versió 12 el dia 11 de desembre, una setmana després del previst, per acabar amb alguns detalls relacionats amb la compatibilitat amb Twenty Twenty-Four i amb un error detectat en el sistema d’Activitat.

I ja està oberta la crida a ponents de la WordCamp Europe 2024. Amb xerrades llargues de 45 minuts, xerrades flash de 10 minuts o tallers d’1 hora, i sobre pràcticament qualsevol tema, qualsevol persona pot aplicar i té temps fins a final de 2023, perquè el 31 de desembre s’acaba el termini.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Podcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al proper programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *