17. Interactivity API

Una de les novetats més interessants del futur de WordPress arribarà amb la Interactivity API al WordPress 6.5.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 19 al 25 de febrer del 2024.

Fa un any veiem per primera vegada un lloc web de demostració en el qual tot semblava dinàmic. Interactuar amb el lloc era senzill, ràpid i fàcil.

L’exemple era una web amb una llista de pel·lícules, dades, i en la qual entre altres coses es podia marcar una pel·lícula com a favorita o podies veure un tràiler.

En aquest últim cas, es quedava el vídeo superposat en pantalla i podies seguir navegant sense que el vídeo es tanqués.

El llançament s’ha estat planificant en l’últim mes, quan es va plantejar la primera versió final que s’inclouria en WordPress 6.5.

La Interactivity API, com el seu nom indica, permet interactuar amb els llocs WordPress, creant una capa dinàmica en el frontal, molt semblant al que s’acostuma a fer amb AJAX, però amb una estratègia clara de Blocks-first i PHP-first, retrocompatible, reactiu, d’alt rendiment i amb menys JavaScript.

Fa dos anys que van començar els primers experiments que van acabar en Gutenberg 16.2. Amb la vista posada en el seu llançament, WordPress 6.4 inclogué molts canvis als blocs que permetien funcionar amb el sistema privat de la Interactivity API i que, com a resultat, va permetre el llançament del LightBox en les imatges.

Ara, amb un petit fragment de codi JavaScript en el qual s’indiqui què es vol fer, i un render en PHP que dissenyi el com es farà, podem tenir exemples senzills que permetin un funcionament molt més dinàmic de WordPress.

Nova setmana, nova versió. WordPress 6.5 beta 2 està disponible, a l’espera que el 26 de març arribi la versió final.

I ja que tenim nova versió de WordPress 6.5, també sabem algunes coses més que ens trobarem. Una d’elles és el suport AVIF d’imatges, un format modern que pot arribar a comprimir-les fins a un 50% respecte als JPEG, fins i tot amb suport a HDR.

Tots els navegadors ja li donen suport, per la qual cosa ja es pot fins i tot fer que tots els JPEG que es pugin, automàticament es converteixin en AVIF, encara que sembla que no tots els servidors estan adequats a la generació d’aquest tipus d’imatges.

I un element important que s’ha introduït al Trac del Nucli és la possibilitat de marcar una tasca amb l’etiqueta de sostenibilitat. L’objectiu d’aquestes tasques des del punt de vista de codi és la millora i optimització d’algunes tasques que fa WordPress. Un exemple senzill és l’anàlisi per veure si un lloc web fa servir o no HTTPS, que fins ara s’executava 2 vegades al dia, amb el cost de càlcul que té, per passar a ser un indicador de Salut del Lloc sota demanda.

Al Blog de Desenvolupadors tenim la primera part d’una explicació detallada de com utilitzar la Blocks Bindings API, un fet esperat des de WordPress 5.0 quan es va llançar el nou editor, i que, tot i de forma limitada, connectar el contingut d’un bloc amb un element extern.

En aquesta primera entrada es fa referència a com connectar els continguts amb els Custom Fields nadius de WordPress, començant amb una breu explicació de com funcionen els blocs i el blocks.json, posant com a exemples com connectar el contingut d’un paràgraf amb el Custom Field, o com connectar una imatge amb aquests camps.

Quines coses es podran utilitzar en aquesta primera incursió a WordPress 6.5? Pel que fa a textos, els paràgrafs i títols podran modificar el seu contingut, les imatges podran sincronitzar l’enllaç, títol i text alternatiu, i els botons el seu enllaç, textos i relacions.

T’imagines seleccionar un element d’una llista i que el botó canviï segons el seleccionat? Sí, de forma nativa es podrà fer, sense scripts externs.

L’equip de Formació s’ha preguntat si s’estan complint uns mínims d’accessibilitat en tot el que es fa a l’equip, i la possibilitat d’apropar alguns elements al procés de creació i revisió de continguts.

Un primer objectiu fàcilment assolible és el de complir les WCAG 2.0 AA en la creació dels continguts, i validar que s’estan complint aquests mínims, a més d’ajudar els creadors a entendre i ser conscients d’aquestes regles d’accessibilitat que inclouen tenir textos alternatius en mitjans, subtítols en els vídeos, àudio-descripció d’elements visibles en els vídeos, o contrast, entre d’altres.

Un error que persistia des de BuddyPress 12.0 fins a 12.2 ha portat al llançament de BuddyPress 12.3, en el qual es corregeix aquest i altres errors.

A més, s’ha llançat BuddyPress Classic 1.4 que ajudarà aquells amb versions anteriors a poder utilitzar extensions, temes i ginys no compatibles amb les últimes versions.

Com a tancament tenim la incorporació de WordPress com un projecte al Contributor Covenant. Fa uns anys que es va començar a fer aquest procés d’adaptació del Codi de Conducta de la Comunitat, i en les últimes setmanes s’ha estat actualitzant en la major part dels llocs en els quals WordPress contribueix, inclosos GitHub.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Feu un comentari