2. Lo del curl

·

Segurament WordPress 6.4 ha estat la versió que menys temps ha viscut com a versió major després del caos general pel curl.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, en el resum de notícies de la comunitat WordPress.

En Aquest programa trobaràs la informació del 6 al 12 de novembre del 2023.

El llançament d’una versió major de qualsevol producte sol ser sempre traumàtic. Molta gent et dirà que has d’esperar uns dies, un d’altre, que cal esperar a la següent actualització… no és el cas de WordPress.

Des de fa molts anys, les 4 setmanes prèvies al llançament d’aquella versió major es dediquen principalment a provar, i comprovar que tot funciona correctament. I aquesta vegada no ha estat una excepció.

No havien passat ni 24 hores després del llançament de WordPress 6.4.0 que algunes persones notaven problemes de connexió amb llocs externs. Tot venia del funcionament de curl, una biblioteca que et permet connectar-te amb altres llocs i que és bàsica per al WordPress, per exemple, poder comprovar actualitzacions o poder descarregar elements externs.

Per què fallava el WordPress? Per unes versions obsoletes que algunes empreses d’allotjament tenen a causa de la manca d’actualització i manteniment de la seva infraestructura. Això ha plantejat, fins i tot a diversos equips com el de Hosting, a plantejar incloure versions mínimes de determinats components a la seva llista de versions i compatibilitat.

Cal dir que això ha afectat menys d’un 10% de les instal·lacions, però si has estat entre els afectats, hauries de plantejar-te parlar amb el teu proveïdor per veure quina solució li posaran.

Ha funcionat bé el WordPress i el seu desenvolupament? Sí, perquè un cop detectat el problema, al cap d’unes 12 hores ja teníem la versió WordPress 6.4.1 que alleuja la vulnerabilitat de curl mitjançant software. No és elegant, però funciona.

No hem de quedar enlluernats per aquesta situació imprevista, perquè al cap i a la fi, tenim dues noves versions de WordPress: la 6.4.0 i la 6.4.1.

Tot  va començar amb el llançament d’una versió extra, la de WordPress 6.4.0 RC 4, que no anava a afectar el llançament general, i que corregia 3 elements que afectaven principalment els temes i els patrons.

I com en les darreres versions, el procés s’iniciava amb la congelació de 24 del codi i la festa de llançament el dia següent, com estava previst.

WordPress 6.4 “Shiley”, en referència a la icònica artista de jazz, Shirley Horn i que inclou el nou tema per defecte Twenty Twenty-four, millores a l’editor, una ampliació de la Paleta de Comandaments, categorització dels patrons i centenars de millores més.

Encara que 24 hores després teníem a les mans la versió candidata de WordPress 6.4.1 que incloïa una versió actualitzada de la biblioteca Request, i que anava acompanyada, unes hores abans, una actualització de la infraestructura de WordPress perquè aquestes peticions fallides que s’estaven fent poguessin funcionar i es pogués descarregar tant el nucli com les extensions i temes de forma normalitzada.

Tan sols 4 hores després es llançava WordPress 6.4.1 enfocada principalment a aquests llocs que tenien problemes amb les versions obsoletes i insegures de curl.

I ara que s’ha llançat l’última versió de WordPress del 2023, posem la vista l’any vinent. I és que per al 2024 s’esperen 3 noves versions del nucli.

La primera d’elles, WordPress 6.5, començaria amb la seva versió beta el 13 de febrer, passaria per la WordCamp Àsia a començaments de març, i tindria el seu llançament final el 26 de març. Aquesta versió estarà focalitzada en funcionalitats de col·laboració.

La segona, WordPress 6.6, començarà el seu camí el 4 de juny, el que significa que tindrà els seus primers passos juntament amb la WordCamp Europe, per llançar-la finalment el 16 de juliol. Aquesta versió estarà centrada en funcionalitats de col·laboració.

Finalment, la tercera, WordPress 6.7, hauria de començar la seva fase beta el 24 de setembre, probablement passarà per la WordCamp US, sense data encara, per tenir el seu llançament el 5 de novembre. I, igual que la primera, estarà centrada en funcionalitats de col·laboració.

I sobre WordPress 6.5 ja tenim novetats, ja que l’equip de

Performance ja té en marxa el següent pas per incloure les funcionalitats principals de l’extensió Performant Translation l’equip de Comunitat a obert al nucli, la qual cosa significa que la pròxima versió serà més ràpida per aquells llocs que no estiguin en anglès estatunidenc.

I si parlem de novetats també s’ha de mencionar a Gutenberg 17.0, que ens porta millores a la Paleta de Comandaments, els menús desplegables, i algunes iteracions de rendiment i accessibilitat.

Per a tots aquells desenvolupadors, s’ha llançat una entrada al blog de Desenvolupament amb un resum complet de tots els canvis que afecten el codi i funcions amb WordPress 6.4, a més de les darreres versions de Gutenberg. Entre el més destacat: la possibilitat de canviar el nom dels blocs, els blocs experimentals de formulari o la Vista de Dades.

L’equip de CLI ha tancat el seu WordPress CLI Hack Day amb 21 “pull request” que s’ha inclòs ja, i 4 més que estan en cua de les darreres revisions.

Una dotzena de contribuents que es van passar hores revisant el “backlog” triant tasques, i conversant per millorar alguns processos.

L’equip de disseny ha presentat algunes millores visuals molt interessants per l’Editor.

La primera d’elles és el sistema de menús desplegables i niats que permetrà la creació de submenús i així reduir la llista interminable d’opcions.

Una altra novetat serà la llista de pàgines en mode reixa, permetent veure la imatge destacada a més d’alguna informació extra sobre cadascuna de les pàgines.

I si ajuntem totes dues novetats, tindrem que les pàgines disposaran d’un sistema de menús d’edició avançat molt més simple de navegar.

L’equip de Comunitat ha obert la crida a totes les comunitats locals per tornar a quedar i celebrar un any més el “State of the World”.

L’emissió en directe serà el pròxim 11 de desembre a les 15:00 hores en horari universal, i es durà a terme des de Madrid, Espanya.

Si tens pensat preparar una reunió, visita la pàgina de recursos i apunta’t com a organitzador.

Ja tenim BuddyPress 12.0 beta 4, la darrera versió prevista abans del llançament de la versió final. I ho fa amb 3 actualitzacions que obren el camí a què el 6 de desembre estigui disponible.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast.es o seguir el contingut, també en anglès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *