9. Obrint pas al 2024

·

El 2023 ha acabat i el 2024 ja és aquí, amb molta calma però amb novetats sobre el que veurem a les pròximes versions de WordPress.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 25 al 31 de desembre del 2023.

La setmana més tranquil·la de l’any ha arribat al seu final, ja que el tancament de l’any és una setmana tradicional de descans a la Comunitat.

Però això no impedeix que alguns equips hagin continuat treballant i publicant alguns resums del que ha donat de si el 2023 i del que vindrà el 2024.

Un dels que ha estat fent una retrospecció és l’equip d’Openverse, el motor de cerca multimèdia de WordPress. S’han centrat en unificar tots els subprojectes en un i en llançar Openverse.org, el seu lloc principal, a més de proporcionar més informació analítica i millorar les mesures de seguretat en els continguts, especialment en el que fa referència a continguts sensibles.

Tot aquest treball ha tingut 25 col·laboradors, més de 1500 tiquets, s’han afegit 7 nous proveïdors de continguts, superant els 750 milions d’imatges i els 3 milions d’àudios afegits.

Què veurem el 2024? Sobretot, millores en quant a l’experiència d’usuari i la qualitat dels resultats, tot ampliant dia a dia les fonts de dades.

Un altre equip que ha fet un resum és l’equip de Temes, on podem conèixer que s’han afegit més de 1400 temes nous, dels quals 300 han estat de blocs. Tot això gràcies a la col·laboració de 15 revisors de temes.

Encara que els canvis més visibles de WordPress els tindrem a l’editor, principalment a l’Editor del Lloc, on s’ha posat més treball al 2023.

Per començar, tenim la Paleta de Comandaments que ens permet moure’ns amb més facilitat, i sense haver de fer tants clics, per les diferents pantalles de l’edició.

Una altra de les novetats ha estat el Llibre d’Estils, aquesta secció on podem veure un exemple de tots els blocs i veure com queden, a més de poder fer modificacions generals o particulars per deixar el lloc perfecte.

Una de les eines ocultes és la dels dreceres d’estil. I és que no només podem copiar i enganxar els blocs d’un contingut a un altre, ¡d’un WordPress a un altre!, sinó que, a més, podem copiar l’estil que té per mantenir-lo exacte.

I per aquells que no volen menús ni molèsties ha arribat el Mode sense Distraccions que et deixa l’editor en un mode a pantalla completa, amagant menús i eines perquè puguis treballar com si estiguessis al frontal del teu lloc.

I dues de les eines que han evolucionat molt aquests darrers 12 mesos són els Patrons, que s’han convertit en un sistema bàsic per crear llocs ràpidament, o la Vista de Llista, que ajuda a deixar molt més clar l’organització de tots i cadascun dels blocs que hi ha en aquest lloc.

Tot i així, sense cap mena de dubte, si hi ha alguna cosa que serà representativa d’aquest 2024 és la continuació del Projecte de Tutories que arriba amb la seva segona edició.

Serà el primer gran projecte de l’any, ja que a partir del dia 8 de gener començaran les trucades a tutors i alumnes, i que, el 14 de febrer, seran anunciats.

El programa durarà entre 4 i 6 setmanes, i serà en paral·lel a WordPress 6.5, el que significa que aquells que vulguin participar han de reservar-se del 19 de febrer al 29 de març.

Una altra de les propostes que potser veurem en aquesta segona edició és la dels Projectes.

L’objectiu d’aquest sistema, que s’aplica en altres projectes de codi obert, és formar a un alumne, però amb un objectiu o projecte concret en què poder centrar-se i aprendre. Un parell d’exemples proposats són la creació de temes comunitaris o la creació de cursos, entre diverses persones, per Learn WordPress.

Aquests projectes han de ser curts en temps i durar unes 4 setmanes, han de poder ser tutoritzats, i amb un benefici general per a la Comunitat. I com que és per als alumnes, ha de ser alguna cosa relativament senzilla.

Comença el 2024 i ho fa acompanyat d’una proposta per a aquells que participen a la Comunitat i volen explicar-ho, i aquells que volen arribar a la Comunitat i busquen un objectiu amb què fer-ho.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *