15. Open Website Alliance

·

Comencen els primers passos de l’Aliança de Pàgines Web Obertes per promoure els drets dels projectes de codi obert i aspirar a crear una web millor.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 5 al 11 de febrer del 2024.

Drupal, Joomla, Typo3 i WordPress, un cop més es reuneixen amb una causa comuna: la creació de l’Open Website Alliance. I és “un cop més” perquè ja ho van fer davant de la Llei de Ciber Resiliència (la CRA) que podria afectar els desenvolupaments de codi obert.

El propòsit de l’Open Website Alliance se centra a facilitar la col·laboració entre projectes de codi obert de gestió de contingut per promoure l’educació i la defensa dels beneficis i principis del codi obert.

Els membres busquen promoure els drets dels projectes de codi obert i aspiren a crear una web millor, fomentant l’elecció de programari de codi obert sobre sistemes propietaris i compartint millors pràctiques per millorar la percepció pública, la fiabilitat, la qualitat i la seguretat del programari i les comunitats de codi obert.

A més, l’aliança ve acompanyada de “l’Open Web Manifesto”, que declara el compromís de l’aliança amb la web oberta, vista com un bé públic digital basat en la llibertat, la descentralització, la inclusió, la participació i l’empoderament.

També, subratlla que la web oberta ha de ser no propietària, protegir les dades personals, permetre la competència justa, ser resilient i guanyar-se la confiança de les persones mitjançant la innovació, la tecnologia i la integritat.

Destaca la importància de la comunitat i la diversitat per trobar solucions i oportunitats d’innovació, assegurant la independència i la inclusió.

I parlant d’organitzacions, la WordPress Foundation ha presentat un resum del 2023. Es van introduir nous programes que donen suport a hackatons i la formació de codi obert a escala mundial.

Les Meetup s’han establert en 748 grups que han ofert 3.869 esdeveniments. Pel que fa a les WordCamp, se n’han realitzat 76, amb gairebé 25.000 assistents.

Per cert, aquells que utilitzen un Mac i creïn fitxers ZIP de les seves extensions o temes, en pujar-los a WordPress no funcionaran. Fins que surti WordPress 6.5 o 6.4.4, és necessari utilitzar una eina per generar aquest ZIP perquè el sistema natiu del sistema operatiu no és compatible i mostrarà un missatge “d’Arxiu Incompatible”.

S’apropa WordPress 6.5, començant per la primera versió beta el 13 de febrer, i l’equip de Core ja ens està mostrant alguns detalls que s’inclouran en l’editor.

En la Vista de Llista tindrem accessos ràpids dels blocs a les seves configuracions.

Quan estiguem a l’Editor de Continguts podem activar una opció de previsualització dins de la plantilla en què s’utilitza si volem; d’aquesta manera no només veurem el contingut, sinó com queda directament a tota la pàgina pública.

Tots els patrons, en ser duplicats, permetran activar o desactivar l’opció de ser sincronitzats, inclosos els que venen amb els temes, que estaven bloquejats.

Un altre dels canvis ja anunciats va a la part de revisions, però ara quan es facin canvis en els estils globals, veurem un resum de tots els elements als quals afectarà.

El panell de preferències separarà els elements d’Accessibilitat en una pestanya diferent.

Un altre dels canvis en què s’està treballant és la nova Biblioteca de Mitjans, que tindrà una aparença més similar a les de l’Editor. En aquesta versió se separaran els diferents tipus de continguts, permetent així crear un sistema d’edició específic per a imatges o vídeos, a més de permetre l’extensibilitat amb extensions o la possibilitat d’organitzar els continguts per carpetes.

Tot i que aquests no són els únics canvis que possiblement vindran. Amb el llançament de la versió candidata Gutenberg 17.7, s’han definit els últims canvis que podrien incloure’s.

La primera novetat és la introducció de la Block Bindings API, que bàsicament canviarà la forma en què s’estenen els blocs, ja que permetrà la gestió dels continguts d’un bloc de forma dinàmica, podent portar contingut, d’una altra part, com un Custom Field.

Una altra novetat, que ja era coneguda, però no se sabia quan, és la introducció de les Plugin Dependencies, que permet afegir una llista d’extensions de les quals depèn un altre. L’exemple més senzill és que una passarel·la de pagament d’un comerç electrònic requereix l’extensió de comerç electrònic per funcionar.

La llista de novetats més tècniques continua, amb la definició de Inner Blocks, millores en el WordPress Playground, major suport del HTML API, la Biblioteca de Fonts, la Interactivity API i la Blocks Hooks API, o l’ampliació de patrons amb noves categories com ara àudio, galeria, media i vídeos.

I això és només la punta de l’iceberg.

Al Blog de Desenvolupadors s’ha llançat una entrada sobre el suport per la graella de forma visual, aquest sistema permetrà poder crear una graella i organitzar els elements internament.

La primera versió es va incloure en Gutenberg 15.5 i va arribar amb WordPress 6.3.

A la secció experimental de l’extensió de Gutenberg, s’afegeixen moltes més opcions de les ja incloses que permeten afegir variacions.

Els desenvolupadors de WP-CLI han llançat la versió 2.10.0.

Entre les novetats podem destacar la creació de fitxers de traducció en PHP, la possibilitat d’actualitzar temes a versions més petites, o poder afegir o eliminar diversos rols d’usuari alhora.

En el cas dels Multisite, es poden llistar els llocs als quals pertany un usuari.

Tot això és una petita mostra dels 233 canvis que s’han aplicat des de l’última versió.

L’equip de Polyglots està preparant el llançament de GlotPress 4.0, la nova versió de l’extensió de traduccions de WordPress, que ajuda a traduir el nucli, extensions i temes, entre altres coses.

A més de millorar la qualitat del codi i modernitzar-lo, s’han afegit molts detalls. Alguns elements destacats són el de donar suport a la traducció de les cadenes que venen de JavaScript, destacar l’ús dels plurals o la possibilitat de tenir previsualitzacions de les extensions.

Si no falla res, la versió final estarà disponible el 7 de març, durant el Contributor Day de la WordCamp Àsia.

L’equip d’Openverse encara treballa en les novetats que han d’arribar. Entre els projectes que estan en marxa trobem una millor rellevància de resultats de cerca, més vistes de cerca i continuar millorant els filtres de contingut sensible.

L’equip de Suport ha aplicat un canvi en la documentació sobre les directrius per permetre ressenyes d’extensions i temes comercials a WordPress.org, especificant que han de centrar-se en la funcionalitat o característiques orientades a l’usuari. Les ressenyes que siguin disputes de pagament o intents d’obtenir suport seran arxivades, aclarint que aquests assumptes han de tractar-se de forma privada.

També tenim les millores proposades per al 2024 a l’equip, que inclouen documentar el treball actual, entendre millor les tasques fetes i la càrrega de treball, i ampliar l’equip de forma sostenible.

Se suggereix millorar el procés d’onboarding, introduir oportunitats de mentoratge, i fomentar una comunitat entre els contribuents del fòrum.

Aquestes iniciatives busquen reduir l’esgotament de l’equip i assegurar la sostenibilitat a llarg termini.

L’enquesta del 2023 de la Comunitat sobre les Meetup ha revelat desafiaments comuns, com ara la falta de llocs gratuïts i d’informació sobre la comunitat.

Per al 2024 es recomanen accions com col·laborar amb els equips de Màrqueting i Formació per augmentar la visibilitat i millorar la capacitació dels responsables locals de les Meetup.

També es planeja millorar la documentació de l’Equip de Comunitat i crear programes de mentoratge per a oradors i organitzadors d’esdeveniments.

L’equip de Fotos ja ha superat les 13.000 i ara planteja millorar la gestió dels textos alternatius de les imatges.

El focus està en la importància de proporcionar unes descripcions de text alternatiu precises i accessibles per a les imatges al Directori, especialment per a aquells que utilitzen lectors de pantalla.

És per això que s’aconsella evitar descripcions que expressin sentiments o que siguin narratives i en el seu lloc, oferir detalls concrets i visibles a la imatge, considerant l’objecte, l’acció i l’entorn.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *