4. Previsualitzant extensions, novament

·

El botó de previsualitzar una extensió dins del directori d’extensions torna, tot i que aquesta vegada ho fa d’una manera molt diferent.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 20 al 26 de novembre de 2023.

Després del primer intent d’incloure un botó per previsualitzar extensions al directori, sembla que ara sí que arriba la funcionalitat d’una manera que deixi contenta a la majoria.

El botó i el funcionament són els mateixos, però tenen alguns canvis respecte a l’intent previ.

Per començar, el nou sistema és doble opt-in, és a dir, per defecte no apareix, a més, requereix d’un procés per part del desenvolupador per activar-se.

Fins i tot, en aquest procés d’activació, es poden incloure dependències d’altres temes o extensions.

El sistema també permet que els desenvolupadors puguin validar el funcionament abans de posar-lo en producció, i així poder validar que no hi ha cap error greu.

A més, inclou dues grans funcionalitats: estan actives la majoria de les extensions PHP, i es permeten peticions remotes a serveis externs.

Però aquesta no és l’única novetat, ja que tenim el Gutenberg 17.1, una versió molt focalitzada en la correcció d’errors i no tant en llençar novetats, tot i que en porta.

Comencem amb millores en l’accessibilitat i fluïdesa de l’escriptura, amb canvis en el bloc de Mitjans i Text, amb canvis en els estats, els Botons funcionen com el de Llista, i la Vista de Llista funciona l’acció de teclat de seleccionar-ho tot. A més, el bloc de Cita permet els espaiats.

L’equip de Core segueix avançant amb el suport a mòduls JavaScript i l’ús de Mapes dins de l’editor. Aquest treball va amb la línia de millorar l’ús de JavaScript dins de tot el projecte, i no només a l’editor, fins i tot afectant la forma en què s’encuen els scripts.

Al Blog de Desenvolupadors podem trobar un interessant article sobre l’API de la Paleta de Comandaments, que va arribar amb el  WordPress 6.3.

A l’entrada podem trobar com registrar comandaments, gestionar-ho des d’un extensió, i diversos exemples de codi.

L’equip de Disseny ha presentat algunes propostes.

Per començar, petites millores visuals com capçaleres de taula fixades, o millora amb el  modal dels URL per simplificar-los.

També s’han millorat els estils dels components d’àudio d’Openverse i es segueix treballant en totes les possibilitats dels menús desplegables de l’Editor.

Un canvi interessant és el procés pel qual, quan es canvia una pàgina a pàgina principal, si aquesta no inclou les darreres entrades del blog, es proposa la creació d’una nova pàgina perquè aquesta funcionalitat no es perdi.

L’equip de Polyglots ha preparat un següent pas en la localització de la documentació general de WordPress, en aquest cas amb l’idioma pilot, l’espanyol.

Es plantegen reptes com les 14 edicions locals de l’idioma, la forma de comunicació, formal o informal, o la identitat de gènere, amb l’objectiu de crear una Guia d’Estils pròpia, al igual que ja existeix en anglès.

Encara hi ha alguns reptes tècnics que es van avançant, perquè les traduccions en sí siguin el més fàcil de treballar possible, buscant eines que serveixin a tots els equips, a totes les edicions locals i sigui compatible amb canvis futurs en el propi WordPress.

L’equip de Meta ha llançat una proposta del nou disseny i format dels recursos per a desenvolupadors.

Aquest canvi afectarà a tots els llocs de developer.wordpress.org.

El Programa de Mentories de l’equip de Comunitat segueix els seus passos, tancant ja un cicle per obrir el següent.

Després dels resultats de les últimes enquestes, el més destacat pels participants ha estat guanyar confiança, aprendre més sobre Core, entendre el llançament d’una nova versió, i conèixer, en general, tots els equips de WordPress.

Això no treu que hi hagi suggeriments pels següents, com per exemple; fer de sobres en un procés de contribució d’un tiquet del Core, expandir-se a altres idiomes, que els alumnes provin diferents equips amb contribucions senzilles i millor connexió entre els alumnes.

I la segona edició s’acosta, encara sense dates exactes, però que podrien estar entre febrer i abril de 2024, al voltant del llançament de WordPress 6.5.

Això comporta que cap al desembre finalitzi la fase de planificació. La crida a tutors i alumnes es farà a finals de 2023, la selecció d’alumnes podria estar a principis de febrer, juntament amb el seu anunci, i el programa estaria al voltant del 19 de febrer al 29 de març, tancant la graduació al voltant del 12 d’abril.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast. cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *