28. Recarregar la pàgina

·

Després de la instal·lació d’una extensió, i des de WordPress 6.5.3, s’ha afegit un missatge que insta a recarregar la pàgina per corregir un error amb les dependències de les extensions.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 6 al 12 de maig del 2024.

Quan parlem de sostenibilitat a WordPress, hem de pensar més enllà què, els WordPress creats consumeixin menys recursos, o que a les WordCamp s’utilitzin menys plàstic, que també.
Sostenibilitat també inclou que la mateixa comunitat de codi obert sigui capaç de mantenir-se activa, amb la finalitat que el desenvolupament i l’evolució de WordPress continuï.

Això és el que comença a preocupar després de la revisió d’algunes dades de la retrospectiva del llançament de WordPress 6.5 que, a més de fer un resum, ha deixat les dades a l’engròs de les respostes dels seus participants.

Com ja va passar fa unes setmanes amb la preparació de WordPress 6.6, de vegades falten persones de responsabilitat per al llançament, sobretot perquè hi ha molts contribuents que compatibilitzen la seva feina diària amb WordPress i no poden estar el temps necessari per al qual suposa una versió.
La creació de l’equip amb una mica més d’antelació és una opció que s’està sol·licitant, i que ells mateixos siguin els que, finalment defineixin el full de ruta.

També s’està plantejant si el fet de llançar 3 versions a l’any és massa, sobretot per l’interval de temps tan curt que esdevé a vegades entre versió i versió, des que s’obre la branca d’alfa fins a la beta, moment en què no s’haurien d’incloure funcionalitats noves i focalitzar esforços en revisar i corregir les afegides.

Amb les funcionalitats de Gutenberg es troben en una situació similar. Tot i que cada vegada amb menys freqüència, segueixen incloent funcionalitats que no arriben a uns mínims en comptes d’esperar que estiguin una mica més elaborades i provades.
I es fa d’una manera diferent de com es treballa al nucli de WordPress, aquest procediment pot generar confusió entre alguns desenvolupadors que no poden seguir el ritme entre GitHub i Trac.

I, un aspecte que no canvia, és la transparència en algunes de les decisions relacionades amb el llançament de les versions. En aquesta ocasió tot el que ha tingut a veure amb la carpeta de fonts que ha tingut les seves anades i vingudes durant setmanes.
Algunes d’aquestes decisions es van prendre a la WordCamp Àsia, un esdeveniment on hi havia molta gent implicada, però que deixa aquesta sensació que hi ha algunes decisions que passen en secret.

WordPress 6.5.3 ha arribat amb una sorpresa a la instal·lació d’extensions. A la darrera versió es va introduir el sistema de dependències d’extensions que permet que una extensió requereixi una altra per funcionar, i que ha portat que l’activació d’una extensió pugui fallar. Fins ara, quan s’activava una extensió, podien passar coses diferents, com anar a la configuració de l’extensió o a la llista d’extensions, però, amb el nou sistema de càrrega en AJAX, les possibles accions a executar no s’estan llançant, això ha requerit incloure un missatge que demana la recàrrega de la pàgina.

Aquest aspecte és un problema per a algunes extensions que, just després de la seva instal·lació, han d’executar algunes accions. Fet que, per al moment, no estan succeint, amb la problemàtica que això pot portar al seu funcionament.

Des de l’equip de Core se’ns proposa que en la pròxima versió de WordPress s’inclogui, finalment, els idiomes preferits gràcies a la integració de l’extensió Preferred Languages dins del nucli.

Aquesta extensió proposa una funcionalitat molt atractiva als llocs que utilitzen idiomes que potser no tenen totes les traduccions al dia, suggerint un ordre de preferència en els idiomes.
Per exemple, si el teu lloc té com idioma predeterminat el portuguès del Brasil, probablement és millor que si alguna cosa no està traduïda, la mostri en portuguès de Portugal, i si no hi fos en aquest segon idioma, finalment, ho mostrarà en anglès.
El mateix podria passar amb l’idioma espanyol, que té moltes edicions regionals i que uns podrien cobrir els altres no havent d’arribar a l’anglès. Inclusivament, en regions on es parlen diversos idiomes, podent mostrar un idioma complementari millor que l’anglès de base de l’extensió.

El grup de treball de l’Editor ens convida a fer proves de combinacions entre els estils que porta el tema amb els colors i tipografies, podent modificar els estils globals.

A més, gràcies a les darreres versions de Gutenberg, ja està llest per provar el nou sistema de graella i els marges negatius.

I segueix l’evolució de l’HTML API. Després del seu llançament amb WordPress 6.2 i les actualitzacions en 6.4 i 6.5 segueix el seu recorregut amb el focus posat en enllestir el processador de l’HTML i la representació de nodes.

Pròximament, es faran passos que permetran llegir i modificar atributs, tenir suport de totes les etiquetes HTML i afegir semàntica, la qual cosa ajudarà al fet que es puguin crear eines que migren tots els blocs clàssics a blocs, o poder importar qualsevol mena de contingut, sigui la font que sigui, a WordPress de forma senzilla.

L’equip de Test ens ofereix una proposta per començar a provar WordPress 6.6 abans que arribi la primera versió beta.

Les proves se centrarien en alguns dels projectes més destacats com les Data Views, que és la nova forma de navegació pel panell d’administració, la sobreescriptura de patrons sincronitzats, la gestió d’estils globals, el nou cicle de publicació, la creació de variacions d’estil barrejant tipografies i colors, el nou bloc de graella, l’ús de patrons en temes clàssics, els marges amb valors negatius o l’última fase del Rollback Autoupdate que ajuda a la gestió d’errors amb actualitzacions automàtiques.

L’equip de Hosting ha proposat la creació del WordPress Hosting Directory, un llistat d’empreses i productes per a l’allotjament de WordPress, en els quals es podria filtrar per uns 50 factors.

El directori, per ara, estaria al lloc de l’Equip de Hosting i les dades serien proporcionades per les empreses des dels seus llocs web, la qual cosa facilitaria la gestió per part de l’equip que faria la revisió de la informació.

L’equip de Disseny ha presentat la proposta de nova pàgina inicial de Learn WordPress, seguint el nou disseny general de WordPress.org i amb cursos destacats i pròxims esdeveniments.

També s’està fent focus en la millora del disseny d’Openverse, amb la gestió del mode fosc i més vistes.

L’editor s’endú la resta de treball amb propostes, variacions i millores en molts aspectes que haurien d’incloure’s en WordPress 6.6, com la gestió de ràdio d’aspecte en les vistes de graella, gestió d’estats dels botons, o la gestió de paletes i variacions de colors globals.

L’equip de Sostenibilitat ha publicat una entrada en la qual es busca millorar la forma de donar reconeixement als que contribueixen en WordPress, incloent-hi les diferents iniciatives existents i els reptes per poder monitorar la traçabilitat.

No només el saber on succeeixen les contribucions, que van passant des del mateix lloc de WordPress.org, Slack, GitHub o Meetup.com, entre molts altres llocs, sinó també les mètriques clau, que poden incloure el nombre de commits per col·laborador, els temps de resolució d’incidències, el factor-bus i la participació en debats a través de diferents plataformes.

Un dels objectius amb aquestes mètriques és ajudar a comprendre els nivells de compromís actuals i a identificar les àrees que necessiten més suport o recursos.

Nous comandaments s’han afegit al WP-CLI de BuddyPress, que amb la versió 3.0 s’han afegit controls sobre les notificacions, poder esborrar continguts de l’activitat, eliminar invitacions o preferits, a més de polir altres comandaments per a un millor funcionament.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès francès i alemany. Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *