7. State of the Word 2023

·

El moment de la setmana va començar amb el State of the Word, per primera vegada internacional, i ho va fer a Madrid (Espanya).

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, sóc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, en el resum de notícies de la Comunitat WordPress. En aquest programa trobaràs la informació del 11 al 17 de desembre de 2023.

El passat dilluns 11 es va reunir la Comunitat WordPress per assistir al State of the Word 2023, que per primera vegada ho feia fora dels Estats Units, i va triar Espanya com a primer lloc global.

Matt Mullenweg va començar fent una revisió del 2023, amb el vintè aniversari de WordPress com a punt de sortida, com WordPress ha format part de l’anunci de Taylor Swift com a persona de l’any per la revista Time, amb 100.000 peticions per segon, en el seu pic, seguit d’una revisió a la tornada a la normalitat de les Meetup i WordCamp en el que a esdeveniments es refereix, una revisió al disseny de WordPress.org i les millores de Playground, acabant per una revisió de l’esperat nou tema: Twenty Twenty-Four.

Posteriorment, Matías Ventura va ser el que va agafar les regnes i va mostrar algunes de les grans millores de l’Editor de Blocs, i del que s’està preparant amb Gutenberg, principalment sobre la fase 3, és a dir, l’edició col·laborativa. També es va fer èmfasi en els canvis del disseny del panell d’administració de WordPress, per donar-li un format més modern.

La Interactivity API o la Fields API, previstes per a WordPress 6.5 van ser dos dels elements més destacats del que en el futur WordPress permetrà, i de com el rendiment de WordPress i de l’Editor s’estan tenint en compte en cadascun dels passos.

Un altre dels projectes que es van destacar va ser el Data Liberation, una de les novetats de l’esdeveniment, gràcies al qual serà molt més senzilla la migració de dades tant de WordPress cap a altres gestors de continguts, com a l’inrevés, d’altres eines cap a WordPress.

Un dels darrers anuncis va ser el de la WordCamp US 2024, que serà a Portland, Oregon, a mitjans de setembre.

Abans d’acabar l’esdeveniment va començar la ronda de preguntes i respostes, també disponibles al lloc web del projecte.

En el State of the Word van aparèixer dues grans sorpreses per a la Comunitat.

La primera d’elles va ser la pausa del projecte de migració de Slack a Matrix que just s’havia anunciat un parell de setmanes enrere.

Hi ha dues causes principals. Una d’elles ja coneguda, i en fase de millora, que és l’accessibilitat de les eines, alguna cosa amb la qual Slack ha treballat molt, però en Element no.

L’altra i potser més important, és el canvi unilateral de Matrix de la seva llicència a AGPL i la firma d’un Contributor License Agreement (CLA), és a dir un contracte, per poder contribuir en el projecte.

L’altra, i que va causar molt enrenou va ser l’ús del Slack global per allotjar canals de les comunitats locals.

Encara no està clar quin serà el procés, però és un primer pas perquè tota la comunitat estigui centralitzada en un únic lloc i sota el paraigua d’una única eina i sistema d’accés.

Però no són els únics anuncis que hem tingut aquesta setmana… després de diversos mesos de treball, s’ha anunciat la nova pàgina d’esdeveniments WordPress a events.wordpress.org.

I un altre lloc que millora és la pàgina de Documentació per a Desenvolupadors, que també viu un rentat de cara, i que facilita molt la navegació de la documentació, amb una tipografia més clara i uns menús de navegació millorats.

I pel que fa a traduccions també tenim millores.

La primera és la previsualització en temps real dels patrons mentre es tradueixen, de manera que es puguin comprovar tots els textos en la seva versió final.

L’altra és la prioritizació d’idiomes relacionats, que mostra d’una manera més ordenada les traduccions semblants en quant a format i semàntica que si s’ordenessin alfabèticament, podent prendre com a exemple les cadenes aprovades en altres idiomes.

L’equip de Temes ha definit una sèrie de regles per a les pantalles d’aterratge i de configuració dels temes de blocs.

Tots els missatges que s’hagin de notificar, es faran mitjançant el admin_notices.

Els temes podran afegir submenús a la pestanya d’Aparença, fent servir el disseny estàndard de WordPress i les funcions corresponents. Això també és aplicable a la forma d’emmagatzemar les dades.

N’hi ha tres elements importants que no es permeten: importació de continguts de demostració, trucades externes o seguiment d’enllaços d’afiliats.

El motor de cerca Openverse ha inclòs millores en el filtre de continguts sensibles, com per exemple l’exclusió automàtica de text sensible dins del multimèdia.

I, finalment, BuddyPress 12.0.0 “Nonno“, anomenat així per la famosa pizzeria parisenca, i després d’un any de treball, es llança aquesta versió de l’extensió de xarxes socials de WordPress, amb la seva documentació corresponent i l’extensió que afegeix retro compatibilitat, aquesta versió es converteix en una de les més grans de la seva existència.

La Rewrites API corregeix un ticket que portava 10 anys pendent, permetent generar URL personalitzats.

També inclou una opció de “membres únicament” per crear comunitats 100% privades. I entre les novetats també trobem Nouveau, el tema incorporat compatible amb Twenty Twenty-Four, és a dir, un tema 100% de blocs que permet construir la teva pròpia xarxa social només amb blocs.

Tenim actualitzacions en els esdeveniments globals.

D’una banda, WordCamp Asia obrirà les invitacions per al Contributor Day, que estarà limitat a 450 assistents.

D’altra banda, la WordCamp Europe ha allargat el termini per a la crida a ponents fins al 15 de gener, i ha començat la crida a la ciutat que acollirà la WordCamp al 2025.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pódcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès.

Una abraçada, i fins al proper programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *