8. Tancant el 2023

·

S’acosta l’última setmana del 2023 i es preparen resums de com ha anat l’any i els objectius pel 2024.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Podcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 18 al 24 de desembre del 2023.

S’acaba l’any 2023 i és moment de fer una mirada a tot el que ha succeït a l’any i celebrar el que s’ha aconseguit a la Comunitat WordPress.

Aquest any s’han incorporat 304 nous col·laboradors al nucli de WordPress, al llarg de les 3 grans versions, 6.2, 6.3 i 6.4 i de les 6 versions menors.

La fase 2 de Gutenberg ha acabat i s’ha començat la fase 3, que s’ha millorat amb una gran feina de millores de rendiment tant en l’editor com en el frontal.

S’ha deixat de donar suport a PHP 5.6 i s’ha tret de beta PHP 8.0 i 8.1, a més d’afegir un munt de APIs noves: HTML, Interactivitat, Lightbox, Camps personalitzats, Disseny, Block Bindings i millores en la sincronització de blocs.

L’equip de Plugins s’ha reformat completament, aprofitant per a l’optimització de processos i revisió d’extensions, a més del llançament de l’extensió Plugin Checker.

L’equip de Temes ha treballat en millorar la documentació centrant-la en els temes de blocs, i en l’extensió Create Block Theme.

L’equip de Meta ha finalitzat la reedició de diferents parts del web, que continuarà durant el 2024; ha inclòs el segon factor d’autentificació al sistema, i ha donat suport a moltes millores del directori d’extensions, de temes, d’esdeveniments i a la creació de diversos microsites.

Molts d’aquests canvis s’han dut a terme per l’equip de Disseny, que ha donat suport a molts dissenys de WordPress 6.3, dels llocs de la xarxa WordPress i temes de blocs.

L’equip de Comunitat ha donat suport a 70 WordCamp, amb més de 25.000 entrades venudes, 268 grups de Meetup van ser reactivats; es va celebrar el Community Summit després d’uns anys, i s’han dut a terme més de 10 esdeveniments centrats en joves.

L’equip de Training ha llançat el seu nou sistema d’onboarding i el programa de guies, a més de millorar l’escala de contribució. Tot i que sens dubte les xifres més destacables estan en els 104 nous continguts i els 258 tallers en línia, i la creació de les noves trajectòries d’aprenentatge.

I l’equip de màrqueting ha aconseguit que els vídeos de WordPress s’hagin vist més de 7,5 milions de vegades, s’hagin publicat més de 3.000 continguts en xarxes a 8 plataformes amb un creixement de 100.000 usuaris, la campanya From Blogs to Blocks del vintè aniversari, o les eines de contribució i de col·laboració.

L’equip de Polyglots ha llançat el Translate Live gràcies a Playground que ajuda a la traducció en línia, juntament amb el Tour Plugin per als diferents P2.

I és que Playground ha estat un dels components que més ha avançat després de la seva participació en el Cloudfest Hackathon, amb més de 60.000 usuaris que l’han utilitzat i han pogut fer servir-lo per a la previsualització d’extensions, demostracions de blocs, les traduccions en línia, la possibilitat de previsualitzar futurs canvis o fins i tot la creació d’una extensió des de zero.

L’equip d’Openverse ha llançat finalment openverse.org, han afegit nous filtres de seguretat, superat els 3 milions d’àudios i 700 milions d’imatges, a més de guanyar el premi OEG d’infraestructura oberta.

El projecte Five for the Future ha acabat amb un 45% d’empreses i un 25% més de col·laboradors confirmats.

A més, es va llançar el Projecte de Tutorització amb 11 alumnes graduats i un 89% de finalització dels cursos.

I, s’ha llançat el Developer Blog, on es publiquen continguts tècnics avançats per a desenvolupadors WordPress.

I tot i que això sembli molt, en realitat hi ha encara més de molts dels equips que han anat fent treball de formiga, a poc a poc, i que ha anat afectant els diferents projectes i versions de WordPress durant aquest 2023.

Però això és el que ha passat al llarg de tot el 2023… i aquesta darrera setmana també han passat algunes coses.

De Cara al 2024 tenim novetats a l’equip de Core i el llançament de les futures versions.

D’una banda, s’està preparant l’equip de llançament de WordPress 6.5, i com s’ha vist en edicions anteriors, es planteja un procés d’ombres als equips d’aquesta versió perquè puguin ser persones amb una participació més activa en les següents. Aquesta nova versió estarà liderada per Hèctor Prieto.

I això significa que ja s’estan preparant les versions que es llançaran posteriorment, és a dir, WordPress 6.6 i WordPress 6.7.

Per a la primera, 6.6, es calcula que la beta 1 serà el 4 de juny, sent el llançament el 16 de juliol.

Per a la segona, 6.7, s’ha planificat l’1 d’octubre la beta 1, i el llançament el 12 de novembre, quedant endarrerides respecte a la idea inicial, per donar un respir respecte a la WordCamp US de setembre de 2024.

I aprofitant les novetats, Gutenberg 17.3 també ha arribat com a última versió de l’any, i que inclou algunes novetats interessants per a la fase 3.

Per començar, l’historial de revisions té ja un aspecte molt diferent i més visual, i inclou un petit resum dels canvis, qui els ha fet i altres elements que facilitaran la feina col·laborativa.

També s’han fet millores al panell de preferències, i s’ha integrat Gravatar com un dels llocs socials.

L’equip de Performance ha llançat un resum de les millores a Core Web Vitals respecte a l’any anterior, que ha passat d’un 28% a un 36% en dispositius mòbils, i d’un 32% a un 40% en escriptori, el que significa una millora general del 8% en tots els dispositius.

Com a dada general, del 5,35% de millora mundial en mòbils, un 1,67% és gràcies a WordPress. En el cas d’escriptori, del 6,26% de millora mundial, un 0,97% és gràcies a WordPress.

En el Developer Blog s’ha publicat una entrada sobre com estendre les extensions gràcies als “SlotFills” que ajuden a integrar-se amb l’Editor de Continguts i l’Editor del Lloc, permetent afegir i modificar característiques.

Un dels exemples que s’integren és la possibilitat d’afegir característiques prèmium de forma nativa a l’editor, o la d’estendre el sistema de Query Loop.

L’equip de Polyglots continua fent millores a GlotPress, i en aquest cas s’han reduït les pestanyes al menú lateral.

Les pestanyes de Meta i Discussió quedaran com estan, però les d’Historial, Altres locals i Memòria de Traducció es fusionaran en una única anomenada Altres, que inclourà els continguts de tots aquests elements.

L’equip de Comunitat està preparant la segona edició del Programa de Tutorització que obrirà la crida a tutors i alumnes a partir de l’8 de gener i que començaria el 19 de febrer fins al 29 de març, un cop llançat WordPress 6.5.

Una novetat que es planteja és la participació en projectes concrets, a més del coneixement general, amb uns objectius concrets per a alguns equips.

La primera setmana de BuddyPress 12 ha deixat més de 30.000 descàrregues al seu primer dia, tenint aquesta nova versió ja un 25% de les instal·lacions actives i amb més de 2.000 instal·lacions del BuddyPress Classic, l’extensió que dona retrocompatibilitat.

Després del llançament ja s’han detectat algunes correccions per al futur, i s’ha validat l’agenda presentada pel llançament, tot i que es plantegen algunes millores com un pla de proves més detallat.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència EUPL; tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Podcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès i francès. Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *