30. Temes de la comunitat

·

L’equip de temes deixarà de centrar-se en la revisió de temes clàssics i vol convertir-se en un generador de temes amb els quals es pugui experimentar.

Recorda que pots escoltar aquest programa des de Pocket Casts, Spotify, i Apple Podcasts o subscriure’t al feed directament.

Transcripció del programa

Hola, soc en Josep Morán i estàs escoltant WordPress Pòdcast, al resum de notícies de la Comunitat WordPress.

En aquest programa trobaràs la informació del 20 al 26 de maig del 2024.

L’equip de temes deixarà de centrar-se en la revisió de temes clàssics i vol convertir-se en un generador de temes amb els quals es pugui experimentar.

Ja no cal revisar temes. Bé, això no és del tot veritat, però el canvi als Temes de Blocs ha permès a l’equip de revisió de temes reduir moltíssim la revisió.
El Theme Review Team, és a dir, l’equip encarregat de revisar la qualitat dels temes, han apreciat que la majoria dels temes que s’envien al repositori no requereixen revisió.

Així doncs, si no hi ha molt a revisar, tampoc cal tanta gent revisant, i l’equip té al davant un canvi general per davant: centrar-se a ajudar els desenvolupadors i dissenyadors a fer la transició als blocs.

Si això és així, l’equip i les eines han de fer un gir important; per posar un exemple senzill, el canal del Slack que es diu “themes review” hauria de passar a dir-se, simplement, “themes”.

Però això no és l’únic. Si ja no cal tanta gent revisant temes, què passa amb aquestes persones? Doncs que es planteja que les persones de la comunitat que vulguin fer aquest canvi ho facin ajudant a la creació i manteniment de temes. I és que no oblidem que encara que els temes “Twenty” es creen entre l’equip de Core i el de Themes, també existeix un repositori de temes de la comunitat, tots ells creats amb l’editor de blocs, i que poden servir com a base per al desenvolupament de noves funcionalitats o idees. Archivist, Atlas, Blue Note, Poetry, Purr, Stacksy Term ja estan disponibles.

I després de la darrera versió menor de WordPress i els canvis que s’han inclòs, es planteja la de WordPress 6.5.4 com una versió que intenta arreglar el desordre que s’ha creat en tota la versió 6.5.
Per posar-nos en situació, amb WordPress 6.5 es va introduir una funcionalitat interessant anomenada Plugin Dependencies que permet ajudar una extensió a saber si depèn d’un altre. Una altra de les funcionalitats de WordPress és la possibilitat d’activar una extensió directament després de la seva instal·lació en mode asíncron, simplement prement el botó d’Activar sense haver d’anar al llistat d’extensions.

Si ajuntem ambdues funcionalitats, ens trobem amb un petit problema: el sistema que activa les extensions no pot validar si depèn d’una altra extensió.

L’últim pedaç que es va aplicar mostrava un missatge a la part superior que et diu que recarreguis la pàgina, una cosa que la gent, simplement, no fa.

El problema més gran el trobem amb aquelles extensions que, després de la seva activació, necessiten executar alguna característica pròpia, enviar-te a una pantalla de configuració, pantalles o redireccions que ara no s’executen.

Doncs, bàsicament, aquesta versió intentarà corregir aquesta situació perquè, si després d’activar una extensió s’ha d’executar alguna característica, s’executi.

Tot i que aquest és només el primer pas, ja que WordPress 6.6 incorporarà la nova extensió Onboarding Framework, que ajudarà a normalitzar el que poden executar les extensions quan s’activen.

L’equip de Core ha presentat Gutenberg 18.4 que activa el mode de graella per defecte, permet agrupar blocs amb una combinació de teclat, i permet incloure ràtios d’aspecte personalitzat en el theme.json.

Al Bloc de Desenvolupadors tenim un exemple de com crear una extensió que inclou multiblocs.

I amb un exemple d’una extensió que conté un títol, un bloc de classificació que permeti valorar entre 1 i 5 estrelles, i una entradeta.
Tenim tot el procés i el codi d’exemple per a poder arribar a això. Crear la base, registrar-lo, desenvolupar el bloc de classificació i renderitzar-lo fins a poder provar-lo en el nostre WordPress és el que planteja aquest mini manual.

L’equip de Disseny ha mostrat diverses línies de treball que tenen obertes, un exemple és el treball que s’està preparant per als Blocks Bindings i la millor manera de mostrar els blocs que tenen relació amb altres elements.

L’equip de Comunitat ha proposat un canvi de les polítiques relacionades amb els llocs on es realitzen els esdeveniments, relacionats principalment amb aquells amb indicatius religiosos.

El canvi, per facilitar l’accés a determinats llocs, és que es podrien fer servir llocs pertanyents a entitats religioses, però no aquelles sales on realment es realitzi el culte, i sempre mantenint una política d’esdeveniments oberts per a tothom.

I, per acabar, aquest pòdcast es distribueix amb llicència Creative Commons com una versió derivada de WordPress Pòdcast en espanyol.

Tens tots els enllaços per ampliar la informació, a WordPress Pòdcast .cat o seguir el contingut, també, en espanyol, anglès francès i alemany. Una abraçada, i fins al pròxim programa.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *